De verrassende fusie van Schuitemaker en Veenhuis

Bijna een eeuw lang waren ze elkaars rivalen: Schuitemaker Machines uit Rijssen en Veenhuis Machines uit Raalte. Totdat beide bedrijven in 2018 in zwaar weer raakten en onafhankelijk van elkaar aanklopten bij Wadinko, die met het verrassende voorstel kwam om de krachten te bundelen en samen verder te gaan. 

Gerrit de Graaf

Onder de naam SVgroup zijn de vroegere aartsrivalen nu bondgenoten. Maar dat ging niet vanzelf, beaamt ook algemeen directeur Gerrit de Graaf: “De eerste keer dat ik bij Schuitemaker de naam Veenhuis hardop durfde te zeggen, was wel een bijzonder moment.”

Gerrit de Graaf vertelt over SVgroup

Schuitemaker en Veenhuis zijn al 100 jaar actief in de landbouwsector waarvoor ze hoogwaardige machines ontwerpen en produceren voor agrarische bedrijven. Dankzij de fusie hebben ze een nieuwe toekomst gekregen. Als SVgroup kunnen ze meer investeren in technologische product- en procesinnovatie, waardoor ze hun klanten nationaal en internationaal nóg beter kunnen bedienen. Binnen de SVgroup blijven beide merken bestaan: Schuitemaker als merknaam voor machines in voederwinning en gladheidsbestrijding, en Veenhuis als merknaam voor mestmachines.

Het samenbrengen van deze twee voormalige rivalen met elk hun eigen producten, klantgroepen en bedrijfscultuur had nog wel wat voeten in de aarde. Een mooie uitdaging voor De Graaf die na de fusie algemeen directeur werd van SVgroup: “Toen we dit avontuur aangingen, wisten we dat we in een rollercoaster zouden stappen. We hebben veel harde maatregelen moeten nemen om überhaupt te overleven. Door de gevoeligheden tussen beide teams bespreekbaar te maken en te laten zien dat zaken genuanceerder liggen dan men in eerste instantie dacht, kun je stappen met elkaar zetten.”

Gerrit de Graaf

De eerste keer dat ik bij Schuitemaker de naam Veenhuis hardop durfde te zeggen, was wel een bijzonder moment.

Duurzame relatie

Deze transformatie was een bijzonder proces waarin Wadinko volgens De Graaf een unieke bijdrage heeft geleverd: “Wadinko is de initiator van deze fusie en heeft als missie om gezonde economische bedrijvigheid te stimuleren en daarmee werkgelegenheid in de regio te stimuleren en dat merk je. Door met hen te brainstormen, krijg je andere ideeën aangereikt en neem je andere besluiten. Het is een duurzame relatie met duurzame oplossingen in een markt die heel veeleisend is, dat is uniek.”

Dankzij het maken van uitdagende stappen en het nemen van moeilijke beslissingen is SVgroup een kansrijk bedrijf geworden, waarin beide merken elkaar aanvullen en versterken. De Graaf kijkt dan ook met trots terug op het traject en de inzet van zijn team. Door ervaringen te delen en met elkaar te bespreken hoe we de klant zo optimaal mogelijk kunnen bedienen, merkt hij dat we steeds meer naar elkaar toe groeien: “Als het vertrouwen er is dat je samen een toekomst hebt, is er ineens veel meer mogelijk. Het is fantastisch om te zien hoe we dat als team samen doen. We geven elkaar de ruimte om naar de toekomst te kijken en het verleden achter ons te laten.”