Doorgaan naar content

Wadinko neemt belang in Zwolse Cycloon

nieuws

16 May 2018

Afbeelding van directeur Marieke Snoek met op de achtergrond twee fietskoeriers.

Participatiemaatschappij Wadinko N.V. heeft een belang genomen in Cycloon Post & Fietskoeriers. Deze onderneming, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Zwolle, bezorgt pakketten in binnensteden met fietskoeriers en verricht postdiensten met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelname door Wadinko stelt Cycloon in staat de stormachtige groei te continueren.

Cycloon Fietskoeriers is in 1999 gestart. Anno 2018 heeft Cycloon ruim 200 fietskoeriers in dienst, verspreid over 10 vestigingen. In 2012 werd Cycloon Post opgericht, waarmee regionale post gesorteerd en bezorgd wordt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Cycloon Post werken meer dan 650 medewerkers, waarvan 85% een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. In totaal werken bij Cycloon Post & Fietskoeriers meer dan 900 mensen.

Directeur René Wolfkamp van Wadinko feliciteert Marieke Snoek, directeur bij Cycloon terwijl ze staan met een fiets van een postbode voor het kantoor van Wadinko in Zwolle.
René Wolfkamp, directeur Wadinko en Marieke Snoek, directeur Cycloon Post & Fietskoeriers bekrachtigden dinsdag hun samenwerking met een ‘handshake’.

In 2016 werd Fietskoeriers.nl opgericht. Fietskoeriers.nl is de eerste landelijk dekkende pakketdienst op de fiets. Het is een samenwerking tussen 14 fietskoerierbedrijven. Pakketten worden op de fiets bezorgd in 30 steden. Tussen de steden rijden auto’s op groengas. Cycloon bedacht de pakketdienst en voert directie. In 2017 is Cycloon Mens & Ontwikkeling ontwikkeld. Op basis van deze methodiek worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar werk.

Efficiënter én groener

Algemeen directeur Marieke Snoek van Cycloon Post & Fietskoeriers. ‘Met Cycloon hebben we onze idealistische duurzame en sociale drijfveren omgezet in een werkend en winstgevend businessmodel. In een krimpende postmarkt kiezen steeds meer bedrijven voor een sociale en duurzame oplossing. Die oplossing bieden wij door zoveel mogelijk op de fiets te doen en zoveel mogelijk mensen met een afstand een waardige baan te bieden. Daarnaast zijn wij het duurzame alternatief in een explosief groeiende pakketmarkt. Dat valt ook partijen als PostNL, UPS, DPD en DHL op, die door met ons samen te werken een duurzame oplossing hebben voor de last mile. Dat alles zorgde ervoor dat we jaren van stormachtige groei hebben beleefd. Vestigingen, medewerkers, klanten en omzet, ze zijn allemaal verveelvoudigd. Daardoor groeide steeds meer de behoefte aan een partij die ons kan helpen onze groei in goede banen te leiden. Die partij hebben we in Wadinko gevonden.’

Meer over Cycloon Post & Fietskoeriers

Sociale en operationele synergie

Bijzonder binnen Cycloon is de aandacht voor de medewerkers. Marieke Snoek daarover: ‘Wij werken met onze eigen methodiek. Die gaat uit van vertrouwen geven, uitdaging bieden en verantwoordelijkheid geven. Het maakt trots. Of het nu gaat om de postbezorger, de fietskoerier of de administratief medewerker; onze methodiek werkt voor iedereen. Wat mooi is om te zien is dat er door de jaren heen een prachtige synergie is ontstaan tussen de fietskoeriers en de postbezorgers. Ook Wadinko toonde zich zeer geïnteresseerd in dit sociaal maatschappelijke concept.’

Groeipotentie

‘Voor Wadinko is Cycloon hét toonbeeld van een duurzame en sociale onderneming met aandacht voor mens en milieu’, aldus directeur René Wolfkamp . ‘Al in 2016 vroeg Wadinko bijvoorbeeld meer aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in ons werkgebied. Daar kunnen we nu zelf invloed op uit gaan oefenen. Immers, ervaringen die we opdoen binnen Cycloon kunnen we toepassen in onze andere deelnemingen. Net als altijd speelde ook het aspect werkgelegenheid weer mee in het besluit deel te nemen in Cycloon. Zeker gezien de samenwerking met grote nationale en internationale pakketdiensten, heeft Cycloon nog enorm veel groeipotentie. Daarmee zal ook de werkgelegenheid op het hoofdkantoor in Zwolle groeien. Een ander interessant gegeven is dat Cycloon naadloos in het Wadinko-netwerk past, én als aanbieder én als afnemer van producten en diensten.’

Leuk om verder te lezen

Meer nieuws